Goudsbloem - Calendula Officinalis

07-03-2024

Goudsbloem, ook wel bekend als Calendula, is een makkelijk plant die zich elk jaar weer makkelijk uitzaait. Als je deze plant dus eenmaal in je tuin hebt staan, kan je er jaren plezier van hebben. Het is een plant waarvan je de bloemblaadjes kunt eten (super vrolijk in allerlei gerechten). Daarnaast is de plant bekend door de Calendula-zalf, waarvoor de bloeiende toppen gebruikt worden. Ook de bijtjes zijn dol op deze plant.


Praktisch 

Naam: Goudsbloem
Botanische naam: Calendula officinalis
Standplaats: Bij voorkeur in de zon, kan ook tegen halfschaduw
Zaaien: Vanaf maart voorkweken binnenshuis, vanaf mei buiten uitzaaien

Bloei: Juni - Oktober


Geschiedenis

Veel planten worden gelinkt aan mythologische verhalen. Zo ook de Goudsbloem. In dit geval kent deze plant het Griekse verhaal over de heling van verloren liefde. Een jong meisje werd namelijk verliefd op Apollo. Deze god straalde als de zon. Meer precies dit, deze prachtige stralen, is hetgeen wat haar in vuur en vlam zette. Ze verbrandde. Het enige wat er van haar overbleef was de goudsbloem.

Verzachten

In de moderne tijd zie ik de Goudsbloem als een oppeppende, maar verzachtende plant. Het is een plant vol zonnekracht. Als je er een zalf van maakt wordt je huid er heerlijk zacht van. Deze plant herinnert me er aan dat zachtheid geen "zwakheid" is. Er huist juist onwijs veel kracht in zachtheid. Zo is verzorging en verzachting nodig om in gezond leiderschap te stappen of op een constructieve wijze doelen te behalen.

Is het voor jou makkelijk om zacht te zijn tegenover jezelf of is het juist een beetje een uitdaging?