Jaarfeest: Samhain

20-07-2023

Samhain (klinkt als SOW-en) markeert het moment op het jaarwiel van de overgang van de volle zomer en oogstperiode naar de koude en donkere wintertijd. Het vindt plaats op 31 oktober/1 november. Het wordt ook wel gezien als het Keltische nieuwjaar; uit de donkerte (dood) ontstaat nieuw licht (geboorte). Tijdens deze tijd is de sluier tussen de werelden (van de Spirits en van de Aarde) dun en het onderbewuste en de intuïtie sterk. Ook onze voorouders zijn nu dichtbij.

Het is een tijd om stil te staan bij onze voorouders. Zij hebben de mensenwereld gevormd zoals deze hedendaags is. Dankzij hun ben jij hier. Nu is het jouw beurt om op Aarde te zijn en je draden te weven. Hier en nu kan jij je verbinden met de giften en de liefde in deze voorouderlijn. Het is bijzonder om deze connectie te eren en er van te leren. Naast dat het je bewust maakt over waar je vandaan komt, leer je tevens meer over wie je bent en wat je wensen zijn voor de tijd die je hier hebt.

Aan het einde van de dag is het leven maar kort.


Inspiratie om Samhain te vieren

Eren van je gaven

Zij die voor ons zijn gegaan hebben ons en de mensenwereld gevormd zoals deze hedendaags is. Nu is het jouw beurt om hier op Aarde te zijn en je draden te weven. Je verbinden met de giften die hebt geërfd en de liefde die er is binnen deze lijn is heel waardevol. Weet jij welke giften/interesses/talenten er in jouw lijn aanwezig zijn? Deel je geliefde bezigheden, talenten of waarden met je voorouders? Zo ja, op welke manier krijgt dit nu vorm in je leven? 

Het donker

We gaan een donkere en koudere tijd tegemoet. Voor sommigen is dit heerlijk, anderen verlangen al snel naar meer zon. Tijdens deze oefening ontdek je meer over de band die je met het donker hebt.
Trek jezelf terug in een donkere ruimte en ga hier comfortabel liggen of zitten. Om het effect te versterken kan je hierbij een blinddoek dragen. Omdat het besef van de tijd in het donker vaak moeilijk in te schatten is, kan je voor jezelf een wekker zetten. Je kunt deze oefening zo lang doen als je wilt. Vijf minuten heeft al effect. Ik raad ongeveer een kwartiertje aan. Wanneer je dit langer wilt doen kan dat natuurlijk ook. Nu is het tijd om te voelen wat het donker met je doet. Hoe voel je je in deze situatie? Hoe reageert je lijf op het donker? Ben je comfortabel of juist niet? Is er iets wat er in je naar boven komt? Je kunt na afloop opschrijven wat je hebt ervaren en er in de donkere tijd af en toe op reflecteren. Je zult zien dat het donker telkens weer andere aspecten in je naar boven haalt.

Een plek vol herinneringen

Om je voorouders te eren kan je een plek opzoeken waar je een link met hun voelt. Dit kan een graf, een geliefde plek vol herinneringen of een oude rituele plek (zoals een hunebed) zijn. Het is leuk en eervol om van te voren een offertje te maken waarin je uit wat je bij deze connectie voelt. Dit kan een kruidenbundeltje, een bewerkt stukje hout, een steen, eten en drinken of iets anders creatiefs zijn. Sta stil bij deze plek en ervaar wat er gebeurd. Geef vervolgens het offertje bewust. Hoe was het om dit te doen? Wanneer dit een fijne ervaring was kan je altijd terug naar deze plek of andere plekken bezoeken om het nog eens te doen. 

Foto: Lex Hulscher
Foto: Lex Hulscher
Reflectievragen
Hoe sta je tegenover de dood?
Hoe is jouw band met de voorouders?
Wat doet het donker met jou?

Over IJzerkruid

Ik geef diverse activiteiten en 1:1 sessies die in thema staan van de verbinding met jezelf, elkaar en de Aarde. Je mag me ook altijd een berichtje sturen via contact of per mail (ijzerkruid@gmail.com) voor meer informatie.