Jaarfeest: Midzomer

21-06-2023

Op 21 juni (20 juni in een schrikkeljaar) is de zomerzonnewende. Op deze langste dag is er meer dan 16 uur daglicht op het noordelijke halfrond. Dit is dus een dag overgoten met zonlicht. Dat maakt dit moment heel geschikt voor het eren van de zon, de levenskracht en het vuur. Het is het natuurlijke hoogtepunt van het jaar.


Traditioneel gezien werd het gevierd met grote kampvuren, dans zang en een groot gezamenlijk feest wat door gaat gedurende de midzomernacht. Deze viering is belangrijk voor onze voorouders van deze bodem. In gebieden van Scandinavië en Brittannië worden deze feesten tot op de dag van vandaag gevierd. In onze regio is er door de kerstening een verbod geweest of is het vervangen door het St. Jansfeest. In dit feest zie je nog wat voorchristelijke aspecten terug. Op dit moment neemt het vieren van Midzomer wijdverbreid toe omdat er steeds meer interesse en ruimte is om eeuwenoude gebruiken opnieuw leven in te blazen.  


Inspiratie om Midzomer te vieren

Kruiden plukken

Tijdens Midzomer wordt er extra kracht toegekend aan planten. Er zijn zelfs planten die bekend staan als 'Midzomerplanten' zoals Bijvoet (Artemisia vulgaris) en St. Janskruid (Hypericum perforatum) waaraan veel magische eigenschappen worden toegekend tijdens de zonnewende. Je kunt ervoor kiezen een bosje bloemen binden en boven je deur hangen als een amulet ter bescherming. Het is ook heel fijn om een bosje bloemen voor jezelf te plukken en op je altaar of een ander bijzonder plekje in je huis neer te zetten. Het gaat erom dat je de verbinding voelt met de Aarde en hoe zij op dit moment in haar volle bloeikracht staat.

Verbinden met de zon

Het is als "vanzelfsprekend" dat de zon er elke dag weer is. Hierdoor kan het zijn dat je minder bewust bent van wat dit met je doet. Door je hier mindfull mee te verbinden wordt je bewust van de zonnekracht. Voel de warmte en de stralen maar op je huid. Zie het felle licht in je omgeving schijnen. Wellicht zie je het contrast tussen het lichte en de schaduw, zie je alles wat bloeit en alles wat zoemt of is er iets anders wat je aandacht trekt. Waar gaat je aandacht heen nu je hier zo bewust mee bezig bent? Is er een specifiek thema of onderwerp wat naar boven komt? De kans is groot dat dit iets zegt over wat er in je speelt en de relatie die je hebt met de zon. Uiteindelijk kijken we allemaal op onze eigen manier, door onze eigen filters, naar de wereld. Door hier bewust van te zijn ontstaat er zelfinzicht. Dit kan een zo klein of groot moment zijn als je maar wilt. Het gaat hierbij om het bewust stilstaan.

Feestje vieren

Wanneer je van een feestje houd, is dit een goed moment. Je kunt bijvoorbeeld lekker zingen en dansen. Wanneer het niet te droog is kan je ervoor kiezen om een vuurtje te maken. Andere dingen die tof zijn om samen te doen is bijvoorbeeld het maken van bloemenkransen en deze dragen. Picknicken is ook leuk en laagdrempelig. Wanneer je behoefte hebt aan verdieping kan je elkaar vragen stellen als; 'Waar leef je voor?', 'Wanneer voel je je levenskrachtig?', 'Waarvan wakkert jouw vuur aan?' of 'Wat is jouw persoonlijke kracht?'. Uiteindelijk gaat Midzomer over het vieren van het leven in volle kracht, en dat vind ik persoonlijk, een heel goed moment om met geliefden te delen.

Reflectievragen:
Waar leef je voor?
Wat is jouw kracht?

Hoe is je band met de zon?

Lees verder


Agenda

Ik geef cursussen, wandelingen, cirkels en 1:1 sessies die gericht zijn op het versterken van de verbinding met jezelf, elkaar en de Aarde. De komende activiteiten zijn te vinden in de agenda.