Mijn mannenlijn

01-11-2022

Oh, oktober. Ik hou van deze tijd omdat ik me zo verbonden voel met mijn voorouders. Het contact met mijn grootmoeders is belangrijk voor mij. Toch is het dit jaar niet mijn vrouwenlijn, maar mijn mannenlijn die ik het meeste voel. Het is met name mijn opa van mijn vaders kant, die ik fysiek nooit gekend heb. Het is een eer om hem beter te leren kennen. Het geeft me inzicht over mij vrij recente familiegeschiedenis vanuit het mannelijke. En dat is zo helend.

Naast het mooie aspect kent het ook een schaduwzijde. Een schaduw van de Tweede Wereldoorlog ligt aan de basis voor het ontwikkelen van bepaalde patronen waar vanuit ook ik ben gaan leven. Oorlogstrauma's kunnen zo diep doorwerken in de familielijn.

Toen mijn opa een kind was is hij verlaten door zijn vluchtende ouders. Er was geen plek voor hem om mee te gaan. Door de stress had hij, zo wordt er gezegd, een oorlogshart. Dit had een vroegtijdige plotselinge dood tot gevolg. Ik weet dat hij tegen mijn om heeft gezegd 'dat ze beter niet met hem kon trouwen want hij zou vroeg sterven'. Er is altijd een bepaalde afstand geweest. Ook was het niet oké wanneer je als man je kwetsbaarheden toonde. 

Nu zie ik in hoe dit mij, als vrouw, beïnvloed heeft. En hoe dit aan de basis ligt van mijn verbinding met mannen.

Ik vond het fijn wanneer er veel emotionele afstand was. 'Vrijheid' noemde ik dat. Ik vond dat ik het helemaal 'zelf' moest kunnen. Iets in mij ging er vanuit dat de ander er maar tijdelijk was en dat ik me daarom beter niet kon overgeven. In de basis was er weinig vertrouwen. 

Door dit contact met mijn opa en de inzichten merk ik dat ik, beetje bij beetje, meer basisvertrouwen ontwikkel. Ik leer te ontvangen en in een gelijkwaardige verbinding te zijn. Langzaam open ik me verder voor het mannelijk; vanbinnen en vanbuiten. Dit geeft me zoveel meer fundament, rust en stilte.

Foto door Lex Hulscher


"Welke rol speelt de mannenlijn in jouw leven?"


Agenda

Ik geef cursussen, wandelingen, cirkels en 1:1 sessies die gericht zijn op het versterken van de verbinding met jezelf, elkaar en de Aarde. De komende activiteiten zijn te vinden in de agenda.