Mijn pad


Hey! Mijn naam is Mera. Mijn grootste passie is het versterken van de verbondenheid met je/de natuur. Dit doe ik onder andere in de vorm van workshops, rituelen en 1:1 sessies.

Mijn werk komt voort vanuit mijn nieuwsgierigheid naar dat wat onder het alledaagse ligt; naar de meest authentieke, natuurlijke, delen van ons. Met liefde creëer ik de ruimte voor het 'niet-langer-getemde' leven. Simpelweg omdat het 'getemde leven' vaak vraagt om bepaalde delen van onszelf te onderdrukken, aan de kant te schuiven of geen prioriteit te geven. Uiteindelijk kan het leven dan gericht zijn op dat waarvan er wordt gedacht dat het zo hoort, het verwacht wordt of "het toch niet anders kan". Van je eigen pad afwijken is vaak voor een tijdje mogelijk, tot dat het opbreekt. En dan? Dan is er weer ruimte om terug naar jezelf, terug naar je natuur, te gaan, en je te verbinden met wat voor jou belangrijk is. Dan is het tijd om een nieuw pad in te slaan. 

Verder bestaat IJzerkruid uit natuureducatie vervlochten met rituelen, thema's, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik werk zowel met groepen als op individuele basis.  Ik loop graag een tijdje met je mee op je pad en/of ontmoet je graag tijdens een van de cirkels. Daarnaast sta ik ook open voor samenwerkingen. Stuur me gerust een berichtje over de mogelijkheden.

Liefs!

Mijn verhaal

Als jong meisje voelde ik me misplaatst. Ik wilde niet naar school en spijbelde veel. Ik ging dan vaak stiekem het bos in. Daar zat ik dan voor uren tussen alle vogeltjes en plantjes. Daar had ik veel meer interesse in. Verder wilde ik alleen maar tekenen. Ik begreep niet waarom ik me moest conformeren aan dat wat ik niet voelde. Ik was echt een buitenbeentje en voelde me vervreemd. 

Na de middelbare school wilden de vervolgopleidingen ook niet lukken. Ik raakte depressief. Ik had moeite met aarden omdat ik het gevoel had dat ik nergens thuishoorde. Na een tijdje van leegte begon ik met vrijwilligerswerk in de Hortus (Nijmegen). Omdat ik nu mocht doen wat ik wilde, namelijk me verdiepen in de natuur, kwam het gevoel van verwondering, levenslust en zingeving terug. Ik begon weer te leven en te ondernemen.

Vanaf dat moment ging er een wereld voor me open. Ik nam de ruimte om mezelf te zijn en om op mijn eigen voorwaarden te leven. Ik leerde over geschiedenis (re-enactment), natuur (natuurgidsopleiding, IVN) en sjamanisme (voornamelijk Institute of Siberian Shamanism). Het ging weer stromen. Later is hier een opleiding tot coach (Levenscoach, Sonnenvelt) bijgekomen, wat een fijne bedding geeft. 

Een blik op mijn achtergrond

Persoonlijke ontwikkeling
- Opleiding Levenscoach, Sonnevelt Opleidingen, HBO

Vrouwenwerk
- Pad van de Priesteres, Earthpriestess (Margo Awanata en Emelie Manawa)
- Pad van de Wilde Vrouw, Wild and Sacred Women (Margo Awanata) 

Sjamanisme & Energetisch werk

- Opleiding Sjamanistisch Healer, Institute of Siberian Shamanism
- Cursussen: Soul-Retrieval, Carnation-Retrieval, Energetische Bescherming


Natuurgericht
- Diverse kruidencursussen, Marry's
- Opleiding Natuurgids, IVN 
- Paddenstoelencursus, IVN
- Gidsen in natuurgebieden, IVN
- Bestuurslid regio Nijmegen, IVN 
- Expositie 'Beter met planten' /  inrichten kruidentuin / natuurbeheer / activiteiten (jaarfeesten, lezingen...) en wandelingen (kruiden, geschiedenis...), Hortus Nijmegen
- Vrijwilliger diverse collectieve kruiden- en moestuinen, omgeving Arnhem/Nijmegen

Overig
Ik ben bekend met genderdiversiteit en neurodivergentie; mocht je hieronder vallen, en het daarom spannend vinden om in contact te komen, laat dit me dan gerust weten. 


De kloof tussen de mensenwereld en de andere levensvormen lijkt tegenwoordig heel groot. Maar het gekke is; Deze kloof bestaat helemaal niet. Alles is verbonden met elkaar. Alles heeft een plek in het ecosysteem; ook jij en ik. Dat besef is voor mij het ultieme thuiskomen.